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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorFONSECA GARCIA, IVETTE
dc.contributor.authorESCALERA VALENTE, FRANCISCO
dc.contributor.authorMARTINEZ GONZALEZ, SERGIO
dc.contributor.authorCARMONA GASCA, CARLOS ALFREDO
dc.contributor.authorGUTIERREZ ARENAS, DIANA A.
dc.contributor.authorAVILA RAMOS, FIDEL
dc.creator0es_ES
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dc.creator120948es_ES
dc.creator165530es_ES
dc.creator0es_ES
dc.creator41499es_ES
dc.date.accessioned2019-05-14T16:05:27Z
dc.date.available2019-05-14T16:05:27Z
dc.date.issued2017-05
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.4067/S0719-81322017000200083es_ES
dc.identifier.issn0719-8132es_ES
dc.identifier.urihttp://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/1894
dc.descriptionOregano additives could contain growth stimulating compounds for poultry, however, a great variation attributed to their main components is observed. The aim of the present study was to investigate the effect of oregano oil dietary supplementation on the productive variables, the height of the intestinal villi and the accumulation of antioxidant compounds in the breast of broilers. In total, 480 broilers were reared from 1 to 42 d of age and since the first day of life were allocated into four treatments, each with four replications of 30 birds. The formulated diet was based on corn and soybean meal and 0, 100, 200 or 400 mg of oregano oil per kg of feed were incorporated in the diets of treatment 1, 2, 3 and 4, respectively. Feed intake, weight gain, feed conversion and mortality rates were weekly recorded. At 21 and 42 days of age the intestinal villi height and antioxidant capacity in the chicken breast were measured. Oregano oil used contained 43.17% and 29.16% of thymol and carvacrol, respectively. Feed intake, weight gain, feed conversion rate and mortality were not affected by oregano oil dietary supplementation. The height of intestinal villi increased with the level of oregano oil supplementation (P<0.05). However, the size of the intestinal villi was greater in the duodenum compared to the other parts (P<0.05), and jejunum and ileum had the same height. Antioxidant capacity of chicken breast at the 6th week was increased in the group that was dietary supplemented with 400 mg of oregano oil per kg of feed.es_ES
dc.description.abstractEl aceite de orégano contiene aditivos que pueden estimular el crecimiento de las aves, sin embargo presenta gran variación atribuida a sus principales compuestos. El objetivo del estudio fue determinar el efecto del aceite de orégano en la dieta respecto de las variables productivas, altura de las vellosidades intestinales y acumulación de sus compuestos antioxidantes en la pechuga de pollo. En total, 480 pollos fueron engordados de 1 a 42 días de edad, siendo distribuidos en cuatro tratamientos, cada uno con cuatro réplicas de 30 pollos. La dieta se formuló a base de maíz y pasta de soya, adicionada con 0, 100, 200 o 400 mg de aceite de orégano por kg de alimento. El consumo de alimento, ganancia de peso, conversión alimenticia y mortalidad se registraron semanalmente. A los 21 y 42 días de edad se midieron la altura de las vellosidades intestinales y la acumulación de compuestos antioxidantes en la pechuga de las aves. El aceite de orégano contenía 43,17% y 29,16% de timol y carvacrol, respectivamente. La ingesta de alimento, ganancia de peso, índice de conversión alimenticia y mortalidad no fueron afectados por la adición del aceite de orégano a la dieta. La altura de las vellosidades intestinales incrementó con el nivel de aceite de orégano suplementado en la dieta (P<0,05), pero el tamaño de las vellosidades intestinales en duodeno fue mayor (P<0.05), yeyuno e ileón presentaron el mismo tamaño. Los componentes antioxidantes en la pechuga de pollo incrementaron con 400 mg de aceite de orégano por kg de alimento.es_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherAustral journal of veterinary scienceses_ES
dc.relation.uriPúblico en generales_ES
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/cc-by-nc-saes_ES
dc.sourcehttp://australjvs.cl/index.php/amv/article/view/464/5es_ES
dc.subjectthymoles_ES
dc.subjectcarvacroles_ES
dc.subjectDPPHes_ES
dc.subjectnatural additivees_ES
dc.subjecttimoles_ES
dc.subjectaditivo naturales_ES
dc.subject.classificationCIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA [6]es_ES
dc.titleEFFECT OF OREGANO OIL DIETARY SUPPLEMENTATION ON PRODUCTION PARAMETERS, HEIGHT OF INTESTINAL VILLI AND THE ANTIOXIDANT CAPACITY IN THE BREAST OF BROILERes_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
Aparece en las colecciones: Artículos científicos



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