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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorALONSO SPILSBURY, MARIA DE LOURDES
dc.contributor.authorLEMUS FLORES, CLEMENTE
dc.contributor.authorMOTA ROJAS, DANIEL
dc.contributor.authorRAMIREZ NECOECHEA, RAMIRO
dc.creator0es_ES
dc.creator26337es_ES
dc.creator0es_ES
dc.creator0es_ES
dc.date.accessioned2019-05-20T19:37:19Z
dc.date.available2019-05-20T19:37:19Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.issn1993-601Xes_ES
dc.identifier.urihttp://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/1940
dc.descriptionTraditionally, Mexican Hairless pigs had been discriminated and replaced by genetic improved breeds due to their poor performance; nevertheless, their importance is double since the meat improves the peasants? diet while the income received by fattening and selling the pigs creates an economy base for the communities. Currently there are interdisciplinary efforts to study this biotype, some of them are guided to raise the pigs at different confinement systems. In this study two Mexican Hairless herds kept on grazing conditions in two climates were analyzed and compared. Results show that the two herds under study had similar performances. Also, there were similarities of our results with others in variables like litter size (6.16?2.78), piglets born alive (5.66?2.31), stillbirths (5.66?2.31), litter weight (5.99?2.45) and individual weight at birth (1.09?0.27), therefore we conclude that there is no artificial selection in this biotype. The number of farrowings per sow per year varied from 1.06 to 2.75, showing that females? reproductive performance could be improved if the sows become pregnant while still nursing, taking advantage of the lactational estrus.es_ES
dc.description.abstractTradicionalmente, los cerdos sin pelo mexicanos han sido discriminados y reemplazados por razas mejoradas genéticamente debido a su bajo rendimiento; sin embargo, su importancia es doble ya que la carne mejora la dieta de los campesinos, mientras que los ingresos que reciben al engordar y vender los cerdos crean una base económica para las comunidades. Actualmente existen esfuerzos interdisciplinarios para el estudio de este biotipo, algunos de ellos orientados a la cría de cerdos en diferentes sistemas de confinamiento. En este estudio se analizaron y compararon dos rebaños mexicanos sin pelo que se mantenían en condiciones de pastoreo en dos climas. Los resultados muestran que los dos rebaños bajo estudio tuvieron desempeños similares. Asimismo, hubo similitudes de nuestros resultados con otros en variables como el tamaño de la camada (6.16?2.78), lechones nacidos vivos (5.66?2.31), mortinatos (5.66?2.31), peso de la camada (5.99?2.45) y peso individual al nacer (1.09?0.27), por lo que concluimos que no hay selección artificial en este biotipo. El número de partos por cerda por año varió de 1,06 a 2,75, lo que demuestra que el rendimiento reproductivo de las hembras podría mejorar si las cerdas se embarazan mientras aún están amamantando, aprovechando el celo de la lactancia.es_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherJournal of Animal and Veterinary Advanceses_ES
dc.relation.uriPúblico en generales_ES
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/cc-by-nc-saes_ES
dc.sourcehttp://docsdrive.com/pdfs/medwelljournals/javaa/2004/311-315.pdfes_ES
dc.subjectPigses_ES
dc.subjectMexican Hairles piges_ES
dc.subjectreproductive performancees_ES
dc.subjectoutdoor systemes_ES
dc.subjectCerdo Pelon Mexicanoes_ES
dc.subjectrendimiento reproductivoes_ES
dc.subjectsistema exteriores_ES
dc.subject.classificationCIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA [6]es_ES
dc.titleREPRODUCTIVE PERFORMANCE OF MEXICAN HAIRLESS PIGS RAISED ON GRAZING CONDITIONSes_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
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