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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorCRUZ CRESPO, ELIA-
dc.contributor.authorCAN CHULIM, ALVARO-
dc.contributor.authorORTEGA ESCOBAR, HECTOR MANUEL-
dc.contributor.authorSANCHEZ BERNAL, EDGAR IVAN-
dc.contributor.authorMADUEÑO MOLINA, ALBERTO-
dc.contributor.authorBOJORQUEZ SERRANO, JOSE IRAN-
dc.contributor.authorMANCILLA VILLA, OSCAR RAUL-
dc.creator101487es_ES
dc.creator161661es_ES
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dc.date.accessioned2019-06-28T18:10:34Z-
dc.date.available2019-06-28T18:10:34Z-
dc.date.issued2017-09-
dc.identifier.issn2007-0934es_ES
dc.identifier.urihttp://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/2190-
dc.descriptionThe response to salinity induced with NaCl, Na2SO4 and NaHCO3 was evaluated in the germination and seedling stage of three bean varieties that are those with the highest production in Nayarit, Mexico. In the greenhouse, a completely randomized A × B × C experimental design was established with 63 treatments and five repetitions. Factor A had seven levels of salt concentration (from 0.000 to 5.760 g L-1), B three varieties of beans (Black, Pinto, Sulfur) and C three types of salt (NaCl, Na2SO4, NaHCO3). The germination, length, fresh and dry biomass of the stem and root were measured. For all salt concentrations and types, with respect to the threshold, germination decreased significantly on average 31% to 4,032 g L-1 and 49% to 5,760 g L-1, where the Azufrado bean was the most resistant and the NaHCO3 salt the one that most decreased the percentage of germination. The stem length decreased significantly on average 3,942 cm to 5.76 g L-1, the Pinto bean obtained higher fresh and dry stem biomass, and at a concentration of 2,304 g L-1 of NaHCO3 no variety survived; root length decreased significantly 10,532 cm to 5,760 g L-1, Pinto beans produced higher fresh and dry root biomass and NaHCO 3 was the salt that affected the most (Tukey, p≤ 0.05). As the concentration of salts increased, the percentage of germination, length, fresh and dry biomass of the stem and the root diminished; the damage of the salts was NaHCO3> NaCl> Na2SO4.es_ES
dc.description.abstractSe evaluó en la etapa de germinación y plántula la respuesta a la salinidad inducida con NaCl, Na2SO4 y NaHCO3 de tres variedades de frijol que son las de mayor producción en Nayarit, México. En invernadero, se estableció un diseño experimental A×B×C completamente al azar con 63 tratamientos y cinco repeticiones. El factor A tuvo siete niveles de concentración de sal (de 0.000 a 5.760 g L-1), el B tres variedades de frijol (Negro, Pinto, Azufrado) y el C tres tipos de sal (NaCl, Na2SO4 , NaHCO3). Se midió la germinación, longitud, biomasa fresca y seca del vástago y raíz. Para todas las concentraciones y tipos de sal, con respecto al umbral, la germinación disminuyó significativamente en promedio 31% a 4.032 g L-1 y 49% a 5.760 g L-1, donde el frijol Azufrado fue el más resistente y la sal NaHCO3 la que más disminuyó el porcentaje de germinación. La longitud de vástago disminuyó significativamente en promedio 3.942 cm a 5.76 g L-1, el frijol Pinto obtuvo mayor biomasa fresca y seca del vástago, y a una concentración de 2.304 g L-1 de NaHCO3 ninguna variedad sobrevivió; la longitud de raíz disminuyó significativamente 10.532 cm a 5.760 g L-1, el frijol Pinto produjo mayor biomasa fresca y seca de raíz y el NaHCO3 fue la sal que más afectó (Tukey, p≤ 0.05). Conforme se incrementó la concentración de sales el porcentaje de germinación, longitud, biomasa fresca y seca del vástago y la raíz disminuyeron; el daño de las sales fue NaHCO3>NaCl>Na2SO4.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherInstituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuariases_ES
dc.relation.uriPúblico en generales_ES
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/cc-by-nc-saes_ES
dc.sourcehttp://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S2007-09342017000601287&script=sci_arttextes_ES
dc.subjectbiomasaes_ES
dc.subjectgerminaciones_ES
dc.subjectplantulaes_ES
dc.subject.classificationBIOLOGÍA Y QUÍMICA [2]es_ES
dc.titleRESPUESTA DE PHASEOLUS VULGARIS A LA SALINIDAD GENERADA POR NACL, NA2SO4 Y NAHCO3es_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
Aparece en las colecciones: Artículos científicos

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