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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorSUMAYA MARTINEZ, MARIA TERESA
dc.contributor.authorCARIÑO CORTES, RAQUEL
dc.contributor.authorMADRIGAL SANTILLAN, EDUARDO
dc.contributor.authorGARCIA PAREDES, JUAN DIEGO
dc.contributor.authorCRUZ CANSINO, NELLY DEL SOCORRO
dc.contributor.authorMARTINEZ CARDENAS, LEONARDO
dc.contributor.authorVALADEZ VEGA, CARMEN
dc.contributor.authorCRUZ JAIME, SANDRA
dc.contributor.authorALANIS GARCIA, ERNESTO
dc.date.accessioned2017-04-04T18:02:45Z
dc.date.available2017-04-04T18:02:45Z
dc.date.issued2011-10
dc.identifier10.3390/ijms12106452es_ES
dc.identifier.issn1422-0067es_ES
dc.identifier.urihttp://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/607
dc.descriptionCommercialization of cactus pears based on their antioxidant properties can generate competitive advantages, and these can turn into business opportunities and the development of new products and a high-value ingredient for the food industry. This work evaluated the antioxidant activities (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical-scavenging, protection against oxidation of a β-carotene-linoleic acid emulsion, and iron (II) chelation), the content of total phenolic compounds, ascorbic acid, betacyanin, betaxanthin and the stability of betacyanin pigments in presence of Cu (II)-dependent hydroxyl radicals (OH•), in 18 cultivars of purple, red, yellow and white cactus pear from six Mexican states. Our results indicated that the antiradical activities from yellow and white cactus pear cultivars were not significantly different (p < 0.05) and were lower than the average antiradical activities in red and purple cultivars. The red cactus pear from the state of Zacatecas showed the highest antioxidant activity. The free radical scavenging activity for red cactus pears was significantly correla ed (p < 0.05) to the concentration of total phenolic compounds (R2 = 0.90) and ascorbic acid (R2 = 0.86). All 18 cultivars of cactus pearsstudied showed significant chelating activity of ferrous ions. The red and purple cactuspears showed a great stability when exposed to OH•.es_ES
dc.description.abstractLa comercialización de peras de cactus en base a sus propiedades antioxidantes puede generan ventajas competitivas, y éstas pueden convertirse en oportunidades de negocio y el desarrollo de nuevos productos y un ingrediente de alto valor para la industria alimentaria. En este trabajo se evaluaron las actividades antioxidantes (eliminación de radicales 1,1-difenil-2-picrilhidrazilo, protección contra la oxidación de una emulsión de β-caroteno-ácido linoleico y quelación de hierro (II)), el contenido de compuestos fenólicos totales, ácido ascórbico , Betacianina, betaxantina y la estabilidad de los pigmentos de betacianina en presencia de radicales hidroxilo dependientes de Cu (II), en 18 cultivares de cactus púrpura, rojo, amarillo y blanco de seis estados mexicanos. Nuestros resultados indicaron que las actividades antirradicales de los cultivares de cactáceas de color amarillo y blanco no fueron significativamente diferentes (p <0,05) y fueron menores que las actividades antiradicales promedio en los cultivares de color rojo y púrpura. La cactácea roja del estado de Zacatecas mostró la mayor actividad antioxidante. La actividad de barrido de radicales libres para peras de cactus rojos se correlacionó significativamente (p <0,05) con la concentración de compuestos fenólicos totales (R2 = 0,90) y ácido ascórbico (R2 = 0,86). Los 18 cultivares de cactus estudiados mostraron una importante actividad quelante de los iones ferrosos. Los cactuspears rojo y púrpura mostraron una gran estabilidad cuando se expusieron a OH•.es_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherInternational Journal of Molecular Scienceses_ES
dc.relation.uriPúblico en generales_ES
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0es_ES
dc.sourcehttp://www.mdpi.com/1422-0067/12/10/6452es_ES
dc.subjectantioxidant activityes_ES
dc.subjectcactus pearses_ES
dc.subjectbetalaines_ES
dc.subjectphenolic compoundses_ES
dc.subjectascorbic acides_ES
dc.subject.classificationCIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA [6]es_ES
dc.titleBETALAIN, ACID ASCORBIC, PHENOLIC CONTENTS AND ANTIOXIDANT PROPERTIES OF PURPLE, RED, YELLOW AND WHITE CACTUS PEARSes_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
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