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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorAGUILAR CASTILLO, JUAN APOLINAR
dc.contributor.authorCARBALLO CARBALLO, AQUILES
dc.contributor.authorCASTILLO GONZALEZ, FERNANDO
dc.contributor.authorSANTACRUZ VARELA, AMALIO
dc.contributor.authorMEJIA CONTRERAS, JOSE APOLINAR
dc.contributor.authorCROSSA HIRIARTTE, JOSE
dc.contributor.authorBACA CASTILLO, GUSTAVO
dc.date.accessioned2017-05-19T17:19:55Z
dc.date.available2017-05-19T17:19:55Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.issn0568-2517es_ES
dc.identifier.urihttp://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/989
dc.descriptionThe main objectives of this study were to determine the phenotypic diversity in the Jala race of maize (Zea mays L.) and to identify the components that distinguish it, on the basis of multiple morphological characteristics. A composite population made up of recent and old accessions of this race, named 'recovered Jala' was utilized; it was maintained through the half–sibs mating squeme. 252 families of recovered Jala were sown on April 21, 2004 at Montecillo, State of Mexico and in Jala, Nayarit on April 28. In both locations plant stand was 30 000 plants/ha with 25 plants per row. Fertilization rate was 100–50–50 (N–P–K) applied through drip irrigation in Montecillo, whereas in Jala the crop was conducted in the traditional farmer way without agrochemicals. The population displayed wide phenotypic diversity that was distributed in five groups at Montecillo and in six groups at Jala, showing larger divergence among groups in the later site, although the similitude among groups suggested a common genetic base. Ear characteristics, such as length and diameter, cob diameter and seed length allowed for a reasonable description of the diversity observed in both environments, although at Jala, Nayarit, ear height and shank diameter contributed for an accurate differentiation among groups, and the observed variation was a continuum of the typical characteristics of the race Jala. Nevertheless, two types of kernels could be differentiated, a dent and a pointed one. The diversity present in the race Jala has been originated by the constant gene flow among populations and the environmental influences characterized by low moisture and nutrients availability to which this maize has been subjected throughout its evolutionary process.es_ES
dc.description.abstractEl objetivo principal de este estudio fue determinar la diversidad fenotípica de la raza Jala de maíz (Zea mays L.) e identificar las variantes, que la hacen distinta, con base en múltiples características morfológicas. Se utilizó una población compuesta de accesiones recientes y antiguas de esta raza, denominada "Jala recuperado", la cual se mantuvo mediante el esquema de selección de medios hermanos. El 21 de abril de 2004 se sembraron 252 familias provenientes de la población "Jala recuperado", en Montecillo, Estado de México; y el 28 de abril del mismo año en Jala, Nayarit. En ambas localidades la densidad de población fue de 30 000 plantas/ha y 25 plantas por surco. La dosis de fertilización en Montecillo, Estado de México, fue de 100–50–50 (N–P–K), aplicada en sistema de fertirriego, en tanto que en Jala, el maíz se manejó con el sistema tradicional del agricultor. La población mostró una amplia diversidad fenotípica distribuida en cinco grupos en la localidad de Montecillo y en seis en la de Jala, los que fueron más divergentes en esta última localidad, aunque la similitud entre ellos sugiere una base genética común. Las características de la mazorca: longitud y diámetro, diámetro del olote y largo de la semilla, permitieron describir razonablemente la diversidad en los dos ambientes, aunque en Jala, la altura de mazorca y el diámetro de pedúnculo contribuyeron a lograr una mejor diferenciación entre los grupos; la variación observada es un continuo de las características típicas descritas para la raza Jala; sin embargo, se observaron dos tipos de grano, uno dentado y otro puntiagudo. La diversidad actual ha sido influida por el constante flujo genético entre poblaciones de la raza Jala y por las restricciones de humedad y nutrimentos a los que se ha sometido este maíz en su proceso evolutivo.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherAgricultura Técnica en Méxicoes_ES
dc.relation.uriPúblico en generales_ES
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0es_ES
dc.sourcehttp://www.redalyc.org:9081/articulo.oa?id=60832106es_ES
dc.subjectZea mays L.es_ES
dc.subjectCaracterísticas morfológicases_ES
dc.subjectFamiliases_ES
dc.subjectFamilieses_ES
dc.subjectMorphological characteristicses_ES
dc.subject.classificationCIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA [6]es_ES
dc.titleDIVERSIDAD FENOTIPICA Y VARIANTES DISTINTIVAS DE LA RAZA JALA DE MAIZes_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
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