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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorMONTOYA CAMACHO, NATHALY
dc.contributor.authorOCAÑO HIGUERA, VICTOR MANUEL
dc.contributor.authorMARQUEZ RIOS, ENRIQUE
dc.contributor.authorSUMAYA MARTINEZ, MARIA TERESA
dc.contributor.authorSANCHEZ HERRERA, LETICIA MONICA
dc.contributor.authorCASTILLO YAÑEZ, FRANCISCO JAVIER
dc.contributor.authorBALOIS MORALES, ROSENDO
dc.contributor.authorNAVARRO GARCIA, GERARDO
dc.contributor.authorMAEDA MARTINEZ, ALFONSO NIVARDO
dc.contributor.authorJIMENEZ RUIZ, EDGAR IVAN
dc.date.accessioned2017-03-29T19:25:47Z
dc.date.available2017-03-29T19:25:47Z
dc.date.issued2015
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/0103-8478cr20149070es_ES
dc.identifier.issn0103-8478es_ES
dc.identifier.urihttp://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/487
dc.descriptionThe effect of refrigerated 48h transport and 4 days storage on the quality and shelf life of the whole lion’s paw scallop Nodipecten subnodosus gonad was evaluated. Proximal composition, adenosine 5´triphosphate (ATP) and related products, K-value, total volatile bases (TVB-N), trimethylamine (TMA-N), pH, fatty acid profile and microbiological analyses were quantified. Gonad holds a significant composition of essential fatty acids while levels of gonadal ATP were initially low; moreover, K-value of the gonad remained constant. With respect to TVB-N and TMA-N, only the former exceeded allowed limits. The pH level showed no significant variation during storage and, despite the high level of TVB-N, according to the TMA-N as well as microbiological analyses it was demonstrated innocuity after 4 days under the transportation and storage conditions utilized.es_ES
dc.description.abstractSe evaluó el efecto del transporte refrigerado de 48 horas y el almacenamiento de 4 días sobre la calidad y la vida útil de la vieira de la pata de león. Se cuantificaron la composición proximal, adenosina 5'trifosfato (ATP) y productos relacionados, valor K, bases volátiles totales (TVB-N), trimetilamina (TMA-N), pH, perfil de ácidos grasos y análisis microbiológicos. La gónada tiene una composición significativa de ácidos grasos esenciales mientras que los niveles de ATP gonadal fueron inicialmente bajos; Además, el valor K de la gónada permaneció constante. Con respecto a TVB-N y TMA-N, sólo los primeros superaron los límites permitidos. El nivel de pH no mostró variación significativa durante el almacenamiento y, a pesar del alto nivel de TVB-N, según el TMA-N, así como los análisis microbiológicos se demostró inocuidad después de 4 días bajo las condiciones de transporte y almacenamiento utilizadas.es_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherCiência Rurales_ES
dc.relation.uriPúblico en generales_ES
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0es_ES
dc.sourcehttp://www.scielo.br/pdf/cr/v45n5/0103-8478-cr-45-05-00920.pdfes_ES
dc.subjectLion’s paw scallopes_ES
dc.subjectNodipecten subnodosuses_ES
dc.subjectQualityes_ES
dc.subjectShelf lifees_ES
dc.subjectGonades_ES
dc.subjectVieira de pata de leónes_ES
dc.subjectCalidades_ES
dc.subjectDuraciones_ES
dc.subjectGónadaes_ES
dc.subject.classificationCIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA [6]es_ES
dc.titleQUALITY AND SHELF LIFE OF THE GONAD OF LION’S PAW SCALLOP TRANSPORTED AND STORED WHOLE IN REFRIGERATIONes_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
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